Nagy melegben leáll az internet?

A tavalyi év végén nyilvános tesztelési fázisba lépett Starlink műholdas internetszolgáltatás eddig egészen jónak bizonyult, az isten háta mögötti helyeken is képes használható sebességű netkapcsolatot biztosítani.

A tesztelők legnagyobb nyűgét a szolgáltatás szakadozása jelenti, ám a jelenségre előre felhívta a figyelmüket a SpaceX leánycége, a rendszert alkotó műholdak számának növekedésével a remények szerint megszűnik a probléma.

Az első nyári hőhullámok beköszöntével most fény derült a Starlink, pontosabban a hozzá tartozó antenna egy súlyos hibájára, túlmelegedés következtében vészleállást hajt végre.

A szolgáltatás által használt megoldás nem a műholdas tévét igénybe vevőknél megszokott egyszerű modell: tele van elektronikával, továbbá automatikusan állítja a nap során a tányér pozícióját, követi a műholdakat. Természetesen az elektronikája forrósodik túl a rekkenő hőségben.

A Starlink szerint a vészleállás 50 Celsius fok elérésekor történik, az automatikus újraindulás pedig 40 Celsius foknál.

A probléma által érintett egyik arizonai ügyfél szerint újabban olyan 11:30-kor leáll az antennája, és csak este 7 óra környékén indul újra. A vízzel való locsolásával életet tudott lehelni a háza mellett a földön lévő kütyübe, ám ez nem megoldás, reményei szerint mesterséges árnyék kialakításával átmenetileg meg tudja oldani a gondot.

Hosszú távon egy kisebb rádiótoronnyal orvosolná a jelenséget, arra kívánja felszerelni az antennát, ám egyelőre hatósági engedélyre vár az építmény felállításához.

A túlmelegedési problémát végső soron azonban a Starlink mérnökeinek kell valahogy megoldaniuk, a tesztfázisból való kilépés előtt.

Forrás: https://www.origo.hu/techbazis/20210616-starlink-antenna-tul melegedes-leallas.html