Melyik cég gyűjti önről a legtöbb adatot?

Öt vezető technológiai vállalatot vizsgáltak meg, hogy kiderüljön, mennyi adatot gyűjtenek össze felhasználóikról.

Az Amazont, az Apple-t, a Google-t, a Meta-t és a Twittert vádolták már azzal, hogy a kelleténél több adatot gyűjtenek a felhasználókról, leginkább a reklámozók érdekében. Egy elemzésből kiderül, melyikük jár ebben az élen.

Az első helyen a Google áll, majd a Twitter, az Amazon és a Meta/Facebook következik és a sort az Apple zárja. Az Apple valóban kevesebb adatot szerez meg más vállalatokhoz képest.

Meglepő, hogy a Facebook csak a 4. helyen van és ráadásul az általa tárolt adatok nagy részét a felhasználók adják meg.

A tanulmány szerint az Apple csak azokat az információkat tárolja, amelyek a felhasználói fiókok karbantartásához szükségesek, és kijelenthető, hogy az Apple a leginkább magánélet-tudatos cég. Ennek persze az az oka, hogy webhelyük nem annyira a hirdetési bevételektől függ, mint a Google, a Twitter és a Facebook.

Az adatszolgáltató cégek egy adott adott kategóriára összpontosítanak, nem pedig az adatok mennyiségére. A felhasználók információi mellett a Google jelentős mennyiségű adatot tárol számos területen. Ha adatokról van szó, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a Google gyűjti azokat.

Ez magában foglal mindent, a felhasználók konkrét tartózkodási helyétől a böngészési előzményig. Ezenkívül tárolja a felhasználói tevékenységet harmadik felek webhelyein vagy alkalmazásaiban, valamint az e-maileket a felhasználók Gmail-fiókjában. Aggodalomra ad okot, hogy a Google megőrzi a felhasználók meghatározott tartózkodási helyét, ugyanis a fogyasztók online és offline profiljainak összekapcsolásában betöltött fontos szerepe miatt a helyadatok heves viták tárgyát képezik az adatvédelem területén.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20220831_stockapps_felmerese_a_n agy_technologiai_cegek_adatgyujteserol