Otthonról dolgoznának az Apple-dolgozók

Az Apple cupertinói központjának home office-ban dolgozó alkalmazottjainak nagyon nem akaródzik nekik visszamenni az irodákba. Ezt nem lustaságból teszik, komoly indokaik vannak.

Két év távmunka után szeptember 5-től heti három napot kell dolgozniuk irodájukban a cupertinói Apple-alkalmazottaknak. Az előírt új terv keddi és csütörtöki munkavégzést ír elő, a harmadik, úgynevezett lebegő napot pedig a vezetőknek kell kijelölniük. Néhány alkalmazottnak lehetősége lesz évente akár négy hétig távmunkát végeznie. A vezérigazgató szavaival élve, „az új, felülvizsgált terv javítja a rugalmas munkavégzés képességét, miközben megőrzi a személyes együttműködést, amely annyira nélkülözhetetlen kultúránk számára”.

Mindez jól hangzik, mégsem aratott osztatlan sikert a dolgozók között. Szerintük a felső vezetés álláspontja az irodai munkával kapcsolatban nem veszi figyelembe az egyes munkakörök egyedi igényeit és az egyének sokszínűségét. Figyelmen kívül hagyják azokat a bizonyítékokat, amelyek arra utalnak, hogy a távmunka javítja a termelékenységet, a sokszínűséget, a befogadást, valamint a munka és a magánélet egyensúlyát.

Úgy gondolják, hogy az Apple-nek ösztönöznie, nem pedig tiltania kellene a rugalmas munkát egy sokszínűbb és sikeresebb vállalat felépítése érdekében, ahol kényelmesen érezhetik magunkat, hogy együtt másképp gondolkodjanak.

A dolgozók megjegyzik, hogy a rugalmasabb megállapodást kérőknek számos kényszerítő oka és körülménye van: a fogyatékosságtól, a családgondozáson, a biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi megfontolásokon át egészen a pénzügyi okokig. „Mindannyiunkban az a közös, hogy életünk legjobb munkáját akarjuk végezni egy olyan vállalatnál, amelynek hivatalos álláspontja az, hogy azt tegye, ami helyes, nem pedig azt, ami könnyű” – írják benyújtott petíciójukban.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20220830_apple_together_peticioja_ a_home_office_reszleges_megszuntetese_ellen