Új zöldútvonal-tervező a Google Térképen

A Google majdnem egy évvel ezelőtt, 2021 októberében tette elérhetővé a felhasználók számára a Google Térkép azon funkcióját, ami segít a közlekedőknek, hogy környezetbarát módon tegyék meg az útjukat. Az új funkció hatékonyan segít majd abban is, hogy csökkentsük mindennapjaink szén-dioxid-kibocsátását. A cég ígérete szerint az akkor még csak néhány országban élesített fejlesztést Európában is bevezetik majd, ennek pedig most jött el az ideje.

A Google bejelentése szerint néhány héten belül Európa majdnem 40 országában válik majd elérhetővé az említett funkció. Bár a cég nem sorolta fel tételesen, hogy mely államokról van szó, minden bizonnyal Magyarország is beleesik majd ebbe.

A funkció lényege, hogy az útvonal megtervezésekor a Google Térkép felajánl egy olyan alternatívát is, ami nem feltétlenül a leggyorsabb, viszont a legkevesebb üzemanyag elhasználását jelenti. Ha kicsi az időbeli különbség, az útvonalnál egy levél ikonja jelenik majd meg, ez mutatja, hogy az a zöldebb.

A Google térképszolgáltatásában régóta választhatjuk a kerékpáros útvonaltervezést, ám kifejezetten bicikliseknek szánt navigáció eddig nem volt a szoftverben. A most bejelentett újdonságot egyszerűen csak lite navigációnak nevezi, és a tervek szerint a következő hónapokban teszi majd elérhetővé a felhasználók számára.

A megoldás úgy működik, mint az autós navigációnál megszoktuk: mutatja a kiválasztott útvonalat, azt, hogy hol merre kell fordulnunk, illetve azt is, hogy várhatóan mikorra érkezünk meg. Emellett az útközben tapasztalható szintváltozásokat is, így senkit nem fog meglepni, ha esetleg dombnak felfelé kell tekerni.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20220907_google_terkep_utvonal_uz emanyag