Mesterséges intelligencia talált medencét

Egy új típusú ellenőrzési módszer tesztelése során a francia adóhatóság nem várt eredményekre jutott.

A Google és egy francia tanácsadó cég által fejlesztett, mesterséges intelligencia alapú szoftver próbája még 2021 őszén zajlott. Ennek során a program légifelvételeket értékelt ki, és az elemzés több mint 20 ezer olyan privát úszómedencét azonosított, melyeket nem jelentettek be az adóhivatalnak.

Mindez azért lényeges, mert az úszómedencék építését jelezni kell a hatóságnak, ugyanis egy ilyen létesítmény emeli az ingatlan értékét, így adóköteles.

A tavaly októberi teszt során kilenc francia régiót pásztáztak, és a be nem jelentett medencék után kivetett adó mértéke összességében meghaladta a 10 millió eurót. Az adóhivatal ezek után közölte is, hogy a módszer sikerén felbuzdulva ezt az ellenőrzési módot bevezetik az egész országra kiterjedően.

A francia lapok megemlítik, hogy egy nyilvántartás szerint 2020-ban Franciaországban több mint 3,2 millió magán úszómedence volt, ám a járvány idején, a home office elterjedésekor fellendült az iparág, és számtalan újat építettek.

A Le Parisien című francia lap adatai szerint egy átlagos, 30 négyzetméteres házi medence ingatlanadója évente 200 euró.

Az említett speciális szoftver egyébként természetesen nem csak úszómedencék azonosítására használható, sőt – eredetileg a be nem jelentett bővítések, pl. teraszok, pavilonok stb. felkutatására szánták, ugyanis ezek is adókötelesek.

A tesztüzem célja az volt, hogy a szoftver képes-e elfogadhatóan különbséget tenni a be nem jelentett, de adóköteles építmények, illetve az egyéb, adózásmentes létesítmények, például kutyaház vagy játszóház között.

Forrás: https://itcafe.hu/hir/francia_adohatosag_mi_ai_uszomedence.h tml