Mi az, amit az IP címekről tudni érdemes?

Sokat hallani manapság az IP címek fontosságáról és folyton felmerül a kérdés, hogy vajon a dinamikus vagy a statikus, azaz a folyton változó, vagy a Fix IP címek a jobbak egy otthoni, átlagos internet felhasználó számára.

Az IP címeket úgy szokták elmagyarázni, mintha az egy telefonszám vagy egy lakcím lenne, ami egy-egy számítógépet vagy a hálózatra kapcsolt eszközt azonosítana. Vagyis minden internetre kapcsolt számítógépnek és szervernek is van egy IP címe.
Ebből pedig jó sok van ma már a világon. Éppen ezért, amikor a hetvenes években a 32 bites címzést még nem gondolták, hogy ilyen nagy lakossági érdeklődésnek fog örvendeni. Ma már szinte minden eszközünk képes a netre kapcsolódni, éppen ezért a sima címzések elfogytak.
Az új szabvány azonban már 128 bites címzést tesz lehetővé.

Az IP címek tehát a hálózatra kapcsolt eszközöket, számítógépeket és szervereket azonosítják, azonban léteznek dinamikus vagy más néven lízingelt és statikus vagy Fix IP címek is. A kettő között pedig az egy eszközhöz való rendelésük csupán a különbség. Ugyanis még a dinamikus akár óránként, naponként vagy hónaponként változik, addig a statikus állandó marad. Egy otthoni számítógép, amelyről a weboldalakat nézegetjük, gond nélkül használható dinamikus IP címmel, hiszen nincs sok jelentősége, hogy éppen milyen címről is nézzük a weboldalakat vagy játszunk.

Azonban a weboldalakat kiszolgáló szerverek vagy egy céges, központi nyomtató mindig ugyanazon az IP címen kell, hogy elérhető legyen, hiszen csak így tudjuk mindig elérni. Míg a dinamikus IP cím minden egyes kapcsolódásnál változhat, addig egy statikus címen mindig megtaláljuk a keresett végpontot. Ez azonban külön díjba kerül a legtöbb internetes
szolgáltatónál, így a legtöbb internetező dinamikus IP címen
böngészi a weboldalakat.

Forrás:
https://ipcimkereso.hu/minden-amit-statikus-ip-cimekrol-tudni-erdemes/