Városi buszmenetrend a Google Térképen

Hetven vidéki városi menetrendjei kerültek fel az internetre, a Google Maps térképes útvonaltervezőjébe. Megérkeztek térképre a Volánbusz Zrt. vidéki városi menetrendjei – jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára. Vitézy Dávid azt írta, hogy fokozatosan jelennek meg a Volánbusz vidéki városi, azaz helyi menetrendjei a Google-térképen, egyelőre a tervezett menetrendi adatokkal.

Így könnyebben tervezhetővé válik a közösségi közlekedés azokon a településeken, ahol a Volánbusz látja el a helyi szolgáltatást:

az ország majdnem 70 városában, többek között Győrben, Egerben, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Szekszárdon, Nagykanizsán, Sopronban, Siófokon, Dunaújvárosban, Békéscsabán, Szolnokon, Salgótarjánban, Ózdon, Esztergomban. A helyközi járatokkal kiegészítve így a városokban elérhetővé vált az egyszerű utazástervezés mobilon, külön applikáció letöltése nélkül.

A helyi járatokat a MÁV-Start és a Volánbusz helyközi járataival kombináltan is lehet így tervezni, a fejlesztés következő lépcsőjében pedig már valós idejű menetrendi adatok biztosítanak majd pontos tájékoztatást.

“Egy évtizeddel ezelőtt a BKK elsőként tette az utazástervezők számára nyílttá és elérhetővé a GTFS menetrendi adatait, amit aztán néhány évvel később a MÁV-Start és a Volánbusz helyközi menetrendjeivel is követtünk. Mától ez a tájékozódási lehetőség fokozatosan kibővül azon települések helyi
menetrendjeivel, amelyeken a Volánbusz végzi a helyi közösségi közlekedési közszolgáltatást”
– fogalmazott Vitézy Dávid államtitkár.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20220528_Mar_a_Google_Terkepen_is_fent_van_a_varosi_Volanbuszmenetrend_konnyebben_tervezhetok_az_utazasok