Miért kell a jó minőségű LAN kábel?

Általában egy olcsóbb és gyengébb minőségű kábellel nem fogjuk tudni azt a célt elérni, amit szeretnénk.

Ez elsőre talán nem egyértelmű, főleg, ha még csak egy számítógép és egy TV csatlakozik az otthoni hálózatunkra.

Az egyre több és hosszabb kábel megjelenésével egyre egyértelműbbé válik, hogy miről van szó, ha valaki rossz minőségű kábelt említ.

Ahogy teltek az évek és az otthoni hálózatok egyre nagyobbra nőttek, úgy lett egyre fontosabb a minőség. Körülbelül 15 éve még az is nagy dolog volt, ha két számítógép csatlakozott a routerre.

Egy tipikus példa a Wi-Fi router. Sok esetben a LAN kábelek 1-2 antenna közé futnak be. Ha itt árnyékolatlan kábelt és csatlakozót használunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a rézkábelek egy kicsit antennaként fognak viselkedni és felvesznek egy kis nemkívánatos zajt.

Természetesen a Wi-Fi routerek is egyre gyorsabbak. A gond az, hogy a névleges sebességüket csak kis távolságon belül tudják megtartani, azt is csak akkor, ha semmi más nem zavarja a működésüket.

Így gyakran előfordulhat, hogy a router és az eszköz közötti kapcsolat a szomszédos szobában már csak kisebb sebességet tud biztosítani.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy mi zavarhatja meg a Wi-Fi működését. Elsősorban a többi Wi-Fi, ami a közelében működik.

Elég a telefonunkkal rákeresni a Wi-Fi hálózatokra és máris látható, hogy akár több is azonnal megjelenik.

Egyes helyeken akár tucatnyinál is több hálózat működik, sok közülük ugyanazon a csatornán, így garantáltan rontva a másik hatékonyságát.

https://www.av-online.hu/teszt/miert-kell-a-jo-lan-kabel_1623