Milyen laptop kell az iskolatáskába?

A tanévkezdésnél idén a szülőknek arra is kell gondolniuk, hogy mit tehetnek egy esetleges újabb digitális vagy hibrid oktatás alkalmával. A világ megváltozott, már nem lehet többé csak a könyvekre és a füzetekre támaszkodni, a diákoknak digitális eszközökre is szükségük van.

Egyik legfontosabb szempont az életkor. Teljesen eltérő teljesítményű laptopra van szüksége egy általános iskolás vagy egy középiskolás diáknak, mint egy egyetemi hallgatónak. A kisebb nebulóknak elsősorban az alapvető programokra és általában néhány alacsonyabb rendszerigényű alkalmazásra van szükségük, így esetükben nem szükséges megvásárolni a legmodernebb, legdrágább eszközöket.

Az alapvető szoftverek futtatásához, internetezéshez, táblázatok kezeléséhez és videók nézéséhez már a belépő szintű konfigurációk is elégségesek. Ezek a laptopok rendszerint 4 gigányi memóriával és Intel Core i3 vagy i5 processzorral rendelkeznek.

A tárhelyet tekintve érdemes SSD meghajtót választanunk, hiszen érezhetően gyorsabb, mint a hagyományos merevlemezek. Egyetlen hátrányuk a magasabb árfekvés, ami mindent összevetve még mindig arányos az SSD előnyeivel.

A digitális oktatásban elengedhetetlen a webkamera és a mikrofonos fülhallgató is. Kényelmi megoldásként javasoljuk egy vezeték nélküli egér beszerzését is. Ha a laptopon nincs numerikus billentyűzet, akkor hasznos lehet egy külső numerikus billentyűzet is. Egy nagyobb méretű laptop akár túl nehéz is lehet egy általános iskolás kisdiák számára. Középiskolás, egyetemista számára sem komfortos, ha esetleg sokat utazik vele. Ugyanakkor, ha grafikai feladatokra vagy táblázatokhoz fogja használni a gépet, akkor viszont a túl kis méretű képernyő nem alkalmas.

Forrás: http://hirek.prim.hu/cikk/becsengettek_milyen_laptop_kell_az_i skolataskaba