Pedofilnak nézett a Google egy férfit

A Google nem hajlandó visszaállítania a fiókját annak a felhasználónak, aki a fia ágyékáról készített orvosi felvételeket. A cég algoritmusa észlelte a képeket, amiket a gyermek szexuális kizsákmányolásaként értelmezett, így letiltotta a férfit, hogy hozzáférjen a fiókjához. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, és a férfi ártatlan.

A szakemberek régóta figyelmeztetnek már arra, hogy az olyan algoritmusok, mint amit a Google is használ, meglehetősen korlátozott képességekkel bírnak. Ezzel egyelőre nem kezdtek semmit a vállalatok, főleg azért nem, mert közben komoly nyomás nehezedik rájuk a szexuális zaklatással kapcsolatos tartalmak visszaszorítására. Egy jogvédő szervezet munkatársa szerint bár a technológiai vállalatok a felhasználók életével kapcsolatos hatalmas adatmennyiséghez férnek hozzá, mégsem ismerik őket teljesen.

A férfi, akit csak Markként emleget a lap, azután készített fényképeket a fia ágyékáról, hogy az begyulladt, és azzal a célzattal, hogy elküldi az orvosának. A doktor a felvételeket felhasználva antibiotikumot írt fel, ám amikor a fotók a felhőben is megjelentek, a Google rendszere sértőnek találta azokat. Két nappal később a férfi Google-fiókját letiltotta a rendszer, mert a fotók sértik a cég szabályzatát, sőt, törvénytelenek is lehetnek. Emellett a Google a telefonján lévő egyik videót is megjelölte, így a rendőrség eljárást indított ellene. Markot végül minden bűncselekmény alól felmentették, a cég azonban nem állította vissza a felhasználói fiókját.

A Google szóvivője szerint a moderátorokat orvosok képezték ki, hogy keressenek elváltozásokat vagy más hasonló tüneteket egy hasonló kép esetén. Azt azonban elismerte, hogy a moderátorok közül senki sem volt orvos, és nem is látta egyetlen orvos sem a felvételeket.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20220824_google_gyerek_szexualis_ zaklatas_kizsakmanyolas_pedofilia