Rákaptak a magyarok a mobilinternetre

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felmérése szerint 2016 és 2019 között kilencszeresére nőtt az egy SIM-kártyára jutó, leforgalmazott mobiladat mennyisége.

Bár már évek óta velünk van a technológia, a mobilnetezés népszerűsége továbbra is folyamatosan növekszik. Ez tükröződik vissza az NMHH által a mobilszolgáltatóktól gyűjtött forgalmi adatok elemzéséből is.

A hangszolgáltatásra használt mobiltelefon-előfizetések száma az elmúlt hat évben alig változott, csaknem eléri a tízmilliót. Ezen SIM-kártyák közül viszont évről évre több csatlakozott a mobilinternetre. Míg 2016-ban közel ötmillió SIM-kártya működött, 2021-re a számuk 7 millió felé emelkedett, ami már a kártyák háromnegyedét tette ki. Ennél is meredekebben emelkedett az egy SIM-kártyára eső forgalmazott mobil adat-mennyiség: ez a 2016-os 0,8 gigabájtról 2021-re kilencszeresére, azaz 7,5 gigabájtra ugrott. Ennek oka, hogy nemcsak egyre többen használják a mobilinternetet, hanem egyre intenzívebben is, azaz: több ideig böngésznek, streamelt médiát fogyasztanak vagy épp video csetelnek.

A felmérés szerint a mobilinternetet használók aránya meredeken emelkedett. 2016-ban a 14 éves vagy idősebb lakosságnak 38 százaléka használt csak mobilinternetet, 2021-re viszont az arányuk már 67 százalék volt, ami kb. 5,6 millió embert jelentett az országban. Korábban körülbelül 6,3 millió 14 éves vagy idősebb ember internetezett a mobiltelefonján. Ebből a wifivel internetezők aránya mára mintegy harmadára, 28 százalékról 9 százalékra esett vissza.

A kérdésre, hogy miért nem interneteznek a mobiltelefonjukon 21 százalékuk azt mondta, hogy a mobil készüléke nem alkalmas az internetezésre. A készülékek megújulásával azonban tovább fog bővülni a mobilon internetezők tábora.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20220823_mobilinternet_adatforgalo m_okostelefon_wifi_felmeres_nmhh