Sávszélesség-igény

Az internet szolgáltatók folyamatosan újítanak csomagjaikon, amelyhez már tv és telefonszolgáltatást is választhatunk.

Azonban az egy összetett kérdés, hogy mihez mekkora sávszélességre van szükségünk, hiszen az internetet rengeteg módon lehet manapság kihasználni. Egyes tevékenységek nagyobb sávszélességet igényelnek, mint mások.

Az internetkapcsolatok sebessége megabit per szekundumban mérhető. Egy megabájt adatforgalomhoz 8 megabitre van szükség. Elméletileg egy garantáltan állandó 1000 megabit per szekundumos sávszélességű kapcsolat esetében 8 másodpercbe telne 1 gigabájt adat letöltése. Ezt gigabites netnek szokták hívni azonban ekkora sebességre egy átlagos háztartásban valójában nincs is szükség.

Az internetcsomagok általában kétféleképp oszlanak meg. A vezetékes és vezeték nélküli internet szolgáltatást sávszélesség alapon adják, korlátlan adatforgalommal, korlátlan adatmennyiséggel, de csak egy meghatározott sebességgel használhatjuk, töltögethetünk róla.

A mobilinternet a másik opció, amely helyszíntől függően változó, nem garantált sebességet biztosít, viszont nagyon konkrétan meg van határozva, hogy havonta mennyi adatmennyiséget használhatunk fel.

A multimédiás világban világban viszont főleg az számít, hogy mekkora sávszélességgel rendelkezünk.

Ha nagyobb adatsűrűségű anyagot akarunk nézni, akkor várnunk kell, hogy betöltsön, ugyanis a sávszélesség túl kicsi lenne ahhoz, hogy folyamatosan nézni tudjuk a stream-et. A legtöbb sávszélességet az olyan szolgáltatások követelik, mint például a Youtube és a Netflix. A videó indításakor kihasználják teljes sávszélességünket, hogy a videó lehető legtöbb részét bebuffereljék, majd egyenletesen folytatják a kihasználását.

Forrás: https://hogyan.org/mekkora-savszelesseg-optimalis-manapsag -1-resz/