Meddig tart a Wi-Fi hatótávja?

A Wi-Fi lényegében egy olyan technológiai megoldás, ami vezetékes kapcsolat használata nélkül, rádióhullámok segítségével teszi lehetővé a hálózatra való csatlakozást. A működése nem túl bonyolult folyamat, viszont a minőségét számtalan dolog befolyásolhatja.

Itt vannak például az olyan anyagok, mint a beton, a fém, a tükör, a gipszkarton melyek a leginkább képesek csökkenteni a wifi jelerősséget. Ide tartozik a tégla is, mert sok vizet tartalmazhat, úgyhogy a Wi-Fi routerünket érdemes tőlük minél távolabb tartani.

Ebből kifolyólag az se mindegy, hogy milyen típusú otthonban lakunk, hiszen a benne lévő falaknak köszönhetően a legtöbb helyiségben más-más Wi-Fi élményben lesz részünk.

A legproblémásabbak mind közül a beton panellakások és a régi vályog és tégla falak, mivel ezek szűk keretek közé szoríthatják otthoni Wi-Fi-nket.

A vezeték nélküli elosztót érdemes a lakás központi helységében, olyan ponton elhelyezni, ahol a legtöbb esetben használni fogjuk a Wi-Fi-re felcsatlakozó eszközeinket. Nagyobb lakás esetén szükség lehet több routerre is.

Ha kétszintes házban az emeleten van a router, a földszinten már nem, vagy csak nagyon gyenge jel fogható. Ebben az esetben szükség lesz lent is egy Wi-Fi routerre.

Az WiFi-t lehetőleg ne tegyük a földre és ne rakjunk rá semmit. Ha letakarjuk, esetleg leárnyékolt helyre, például az asztal alá, vagy fiókba tesszük, a jel jóval gyengébb lehet. A szekrény teteje is jobb megoldás, mint a padló.

Ne helyezzük elektronikai eszközök közvetlen közelébe sem, főleg olyanokhoz ne, melyek szintén vezeték nélkül továbbítanak adatot.

Forrás: https://haraszti.sk/wi-fi-kisokos-szabvanyok-beallitasok-hatotav -wifi/