Távoli asztalokra vadásznak a zsarolók

Napjainkban a távoli asztali kapcsolatokat kihasználó támadások okozzák a legtöbb problémát. Pedig e téren hatékony kockázatcsökkentő eszközök állnak rendelkezésre.

Egy kiberbiztonsági cég adatai szerint a távoli asztali kapcsolatok mára az egyik leggyakoribb támadási felületté váltak. Az e-mailekhez csatolt, rosszindulatú mellékletekkel ellentétben a távasztalokon keresztüli támadások a legitimitás álcájával tudnak átejteni számos módszert.

A cég szakértői szerint, ahogy a zsarolóvírusokra épülő támadások egyre célzottabbakká válnak, elengedhetetlen, hogy a vállalkozások tisztában legyenek a kiberbűnözők legújabb módszereivel, és készen álljanak azok kezelésére, elhárítására.

2020 kezdete óta többször bebizonyosodott, hogy betartott szabályokkal, a távoli hozzáférés megfelelő beállításaival, kétlépcsős hitelesítéssel kombinált erős jelszavakkal, illetve rendszeres biztonsági frissítésekkel sikeresen fel lehet venni a harcot a zsaroló vírusokkal szemben.

A tanulmány szerzői a váltságdíj fizetési dilemmát is megvitatták. Érveik szerint bár a váltságdíj kifizetésével talán visszaszerezhető a fájlok egy része, nincs rá semmiféle garancia, hogy a kiberbűnözők ténylegesen hajlandók vagy képesek helyreállítani az adatokhoz való teljes hozzáférést. A követelt és megfizetett kriptopénz pedig segíti őket a jövőbeli bűncselekmények további finanszírozásában.

Egy 2016-ban induló kezdeményezés különféle szervek és az IT biztonsági vállalatok közös összefogásával született. Célja a zsarolóvírusok áldozatainak segítése a fájlok helyreállításában. Indulása óta több, mint hatmillió embernek segített helyreállítani a titkosított fájlokat, amely közel egymilliárd euró megszerzésében akadályozta meg a zsaroló vírusos támadókat.

Forrás: https://biztonsagportal.hu/racsaptak-a-tavoli-asztalokra-a-zsar olok.html