Távvezérlésű konyhák

Lassan szinte teljesen elvész az alapfunkciója azoknak a háztartási gépeknek, amelyekkel a legmodernebb okosotthonokat szerelik fel, de a kételyek ellenére is rohamosan nő az ilyen űrkorszaki eszközök világpiaca. 

Kevés olyan háztartási eszköz létezik, amely látványosabban egyesítené magában a gyártási trendeket, mint a Samsung Family Hub nevű hűtőgépcsaládja. A négyféle változatban gyártott, fagyasztóval kombinált hűtőszekrény ugyanis sokkal többet tud, mint hagyományos társai: wifin keresztül csatlakozik az internethez, hatalmas, tévényi méretű érintőképernyőt kapott, és miközben hidegen tartja az élelmiszereket, családi információs és irányítóközpontként is működik. 

A Family Hub mindig tudja, mit tárol – a beépített kamerának köszönhetően a családtagok a távolból, mobileszközeiken is megnézhetik, mi van éppen a polcokon. Emellett számon tartja az élelmiszerek lejárati idejét, és egy parancsra képes összeállítani, majd elküldeni a bevásárlólistát. 

Az Android operációs rendszert futtató telefonra emlékeztető hatalmas képernyőjén videók is lejátszhatók. A hűtő  csatlakozva a különféle zeneszolgáltató telefonos applikációkhoz megszólaltatja a zenéket, és külön alkalmazásokban ajánlja a gyártók által összeállított recepteket. 

Ezek után természetes, hogy egyetlen gombnyomásra lekérhető, milyen élelmiszereket kell még megvásárolni az elkészítésükhöz. A hűtő emellett képes a házban vagy lakásban lévő egyéb okoseszközök kezelésére is. A képernyőjéről lehet szabályozni a fűtést és világítást, ha pedig a család kaputelefonja is okos, azt is meg lehet nézni a Family Hub képernyőjén, hogy ki csöngetett. 

A Statista adatai szerint míg 2012-ben még csak 1 millió okosotthon volt Európában, addig 2019 végére már mintegy 30 millió otthonról lesz elmondható, hogy: okos.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20171211_okos_kavefozo_mosogep_okosteve_fogkefe_okos_otthon
https://hvg.hu/360/201948__haztartasi_eszkozok__integracio__hut_fut_sut__minden_egyutt