Töltő nélküli telefonok

Formabontó lépést tesz idén az Apple. Az ősszel bemutatkozó iPhone-októl kezdve nem ad többé konnektorba dugható töltőadaptert a mobiljaihoz.

Akik igényt tartanak az eszközre, azok külön vásárolhatnak majd egy új fejlesztésű, 20 wattos egységet.

A töltők száműzése nem az Apple egyedi koncepciója,  következő években várhatóan iparági jelenséggé válik. A dél-koreai hírek szerint jövőre már a Samsung egyes telefonjainak a dobozaiból is eltűnnek a kütyük.

A töltők száműzésének több oka is van: csökkenthető a készülékek vételi ára; töltők nélkül kisebbek lehetnek a mobilok dobozai, így faragni lehet a csomagolási és szállítási költségen.

A vevők többségének már jó néhány töltője van otthon, így minek vegyenek még egyet.

Továbbá, drámaian csökkenthető az elektronikus hulladék mennyisége, a ténylegesen nem használt töltők készítésére szükségtelenül felhasznált erőforrások herdálása.

Az egyetlen negatívum, hogy folyamatosan nő a mobilok töltési teljesítménye, így könnyen elképzelhető, hogy az újonnan megvásárolt telefon jóval gyorsabban tölthető a korábban használtnál.

Például az előző mobil csak 10 wattos töltést tudott, míg az új már 20 wattosra is képes. Ha nincs megfelelő töltő az új telefon dobozában, de a vevő szeretné a lehető leggyorsabban tölteni azt, akkor kénytelen lesz külön vásárolni egy nagyobb teljesítményű adaptert.

Ez kellemetlen, de akiket nem zavar a hosszabb töltési idő, azok a pénztárcájukat és a környezetet óvva, a telefonjaikban lévő akku élettartamát kitolva maradhatnak valamelyik meglévő, kisebb teljesítményű töltőjük használatánál.

Forrás: https://www.origo.hu/techbazis/20200709-apple-samsung-mobiltolto.html