Űrből érkező internet tesztelése

Elon Musk űrkutatással foglalkozó cége már el is indította a műholdas technológián alapuló Starlink internethálózatot, melynek teszteléséhez az USA-ban már többen megkapták a szükséges eszközöket.

A SpaceX egyre jelentősebb tényező az űrtechnológia terén, hiszen amellett, hogy folyamatosan dolgoznak az űrutazás megvalósításán, rengeteg egyéb téren is fejlesztik az eszközeiket.

Legutóbb például arról számoltak be, hogy a Starlink műholdakkal lassan készen állnak arra, hogy megkezdjék a minden eddiginél gyorsabb műholdas internet tesztelését.

A cég már elkezdte kiválogatni azokat az embereket a korábbi jelentkezők közül, akik részt vehetnek a tesztelésben; tőlük most részletesebb adatokat kérnek arról, hogy hol laknak, ezzel állapítják meg, ki vehet részt a tesztelésen.

Egyelőre ugyanis kizárólag az USA északi és Kanada déli részén képesek a hálózat tesztelésére.

Akit kiválasztanak a teszthez, az kap egy parabola antenna-szerű vevőegységet, valamint egy ahhoz kapcsolható routert; ezek segítségével lesz képes kommunikálni a Starlink szatellitekkel.

Mivel a beüzemelés egészen biztosan technikai problémákkal jár majd, így a mostani tesztekben résztvevők nem oszthatják meg tapasztalataikat a nyilvánossággal.

A SpaceX a Starlinket elsősorban nem a meglévő internet szolgáltatások leváltására szánja, hanem az olyan helyek internet ellátásának biztosítására, ahová a hagyományos megoldások bevezetése elképesztően költséges, vagy lehetetlen lenne.

Forrás: https://computerworld.hu/tavkozles/mar-kiprobalhato-elon-musk-urbol-erkezo-internete-281734.html