Van-e káros sugárzása az 5G-nek?

Az 5G mobilhálózatokról kevés a megbízható és elérhető információ: sokan páratlan technológiai lehetőségeket látnak benne, mások eddig ismeretlen egészségügyi hatásoktól tartanak.

Az 5G hálózatok most bevezetendő alacsonyabb frekvenciái már jó ideje használatban vannak a 2G és a 4G rendszerekben, valamint a Wi-Fi kapcsolatokban.

Ez a hatás tehát évek óta ér bennünket, és mivel nincs olyan megkérdőjelezhetetlen bizonyíték, amely ezeknél a frekvenciáknál az emberi egészségkárosító hatásokat alátámasztaná, az 5G-rendszerek első hullámától sem számíthatunk újdonságra e téren.

A minket érő és testünkben elnyelődő sugárzás – származzon 4G vagy éppen 5G hálózatból – sokszor nagyságrendendekkel nagyobb része nem adótornyokból, hanem saját telefonkészülékeinkből származik. És ez a sugárzás annál nagyobb, minél távolabb vagyunk az adótornyoktól.

Az utóbbi néhány évtizedben bizonyos mértékben nőtt körülöttünk az elektromágneses sugárzás. Ez különösen a mobiltelefonok által jellemzően használt frekvenciatartományban volt jelentős, azonban ez a sugárzási szint nagyságrendekkel az egészségügyi határérték alatt van.

Ezt a sugárzást jelentős mértékben és egyszerűen csökkenthetjük, ha kihangosítóval vagy fülhallgatóval használjuk a telefont, érdemes erre különösen figyelni a rossz térerősségű helyeken.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság összesen több, mint 70 telepített és mobil mérőállomással monitorozza a minket körülvevő elektromágneses sugárzást, és amennyiben ez valahol átlépné az egészségügyi határértéket, azonnal intézkednek.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201124/karos-az-5g-vag y-sem-az-mta-elmagyarazza-hogy-allunk-most-ezzel-458726