Vége az Adobe Flashnek

Aki internetezett, sőt épített weboldalt a kétezres évek legelején, jól tudja, hogy mit jelentett az Adobe Flash a netes tartalmak megjelenítésében.

Rengeteg honlapnak volt valamiféle nyitó animációja és többnyire az oldalakon belül is színes-szagos látványelemek – izgő-mozgó gombok, menüsorok, játékok, videók – uralták a vizuális világot.

A 90-es évek végi web 1.0-ás kezdetleges animgifjeihez képest valóban sci-finek tűntek a relatíve kevés sávszélességet zabáló, szép és gördülékeny flash mozgóképek.

Aztán a web nagyon gyorsan továbblépett, jött a web 2.0, jöttek a blogok, a HTML5, a közösségi média, a mobil platformok és így tovább, a Flash pedig előbb elavulttá, majd nagyon gyorsan idegesítővé és végül gyűlöltté vált a folyamatos frissítést és törődést igénylő, vagyis inkább követelő pluginjával együtt.

A legnagyobb törést a Flash életében valószínűleg az jelentette, amikor 2010-ben Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója, vezető fejlesztője bejelentette, hogy a cég termékei – elsősorban az iPhone-ok és iPadek nem támogatják tovább a Flash megjelenítését.

Ennek ellenére az Adobe ragaszkodott a Flash életben tartásához, és elképesztő módon csak 2017 júliusában jelentették be a cég illetékesei, hogy szándékukban áll valamikor kivezetni a piacról a kopott fényű terméket

Most azonban megvan a temetés dátuma: az Adobe a honlapján bejelentette, hogy 2020. december 31-én véget ér a Flash pályafutása, jövő évtől nem lesz letölthető és nem adnak ki rá frissítést, biztonsági javításokat sem.

A közleményben az Adobe azzal magyarázza a Flash befejezését, hogy a jelenlegi netes fejlesztői platformok

felnőttek és képesek funkcióiban teljesen kiváltani a Flasht.