90 napra lekapcsolható az internet

A törvénysértő elektronikus tartalmak ideiglenes vagy akár végleges törlésére jelenleg is van jogi lehetőség, ám minden esetben nyomozás és bírósági döntés szükséges hozzá. A frissen módosított nemzetbiztonsági törvény után a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat enélkül hozhatna azonnal hatályos döntést.

Július 1-től kétszer 90 napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését.

Az új jogszabály kimondja, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat saját hatáskörben elrendelheti az „ideiglenes hozzáférhetetlenné” tételét annak az „elektronikus hírközlő hálózat útján továbbított” adatnak vagy szolgáltatásnak, amely a „magyar kibertér biztonságára fenyegetést jelent”, vagy „amely honvédelmi vagy szövetségi érdeket sért vagy veszélyeztet”.

Az „ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel” időtartama akár 90 nap is lehet, amit a két említett titkosszolgálati szervezet még egyszer ugyanekkora időtartamra meghosszabbíthat. Azaz akár 6 hónapra is lekapcsolhatják az internetet.

Az intézkedés azt jelenti, hogy online tartalmakat, szolgáltatásokat elérhetetlenné tesznek, szervereket kapcsolnak le, online szolgáltatók működését függeszthetik fel.

A törvénysértő elektronikus tartalmak ideiglenes vagy akár végleges törlésére, vagyis hozzáférhetetlenné tételére egyébként most is megvan a jogi lehetőség.

A Büntetőeljárási törvény szerint azonban ehhez minden esetben nyomozás és bírósági döntés szükséges. Most azonban ezek nélkül születhetnek azonnal hatályos döntések.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20200521_internet_allam_jogszabaly _titkosszolgalat