Mitől függ a jó internet sebesség?

Mindenkinek más és más igénye van, de a számunkra ideális internet sebességének meghatározásához két jelentős befolyásoló tényezőt érdemes figyelembe venni.

Az első, hogy hányan használják az internetet, a másik pedig általánosságban milyen eszközökön és mire szeretnénk használni az internetet.

Egy frissen megjelent kutatás szerint egy átlag felhasználó számára, aki leginkább böngészésre, Youtube videók nézésére, néha 1-2 Zoom meetingre használja az internetet, elég egy 15-20 megabit per szekundumos előfizetés.

Egy ekkora csomaggal képes több eszköz is egyidőben csatlakozni anélkül, hogy lassúnak éreznénk.

A különböző online tevékenységek azonban eltérő mennyiségű sávszélességet használnak. Egy 4K-s videó sokkal nagyobb letöltési sebességet igényel, mint egy normál felbontású videó.

Az internet sebesség és a sávszélesség kifejezést azonban sokan összekeverik pedig nem teljesen ugyanazt jelentik.

Egy egyszerű példával élve, ha egy autópályának tekintjük az internetet, akkor az adatok jelentik az autókat és a sebesség az, hogy milyen gyorsan haladnak az autók, a sávszélesség pedig az autópályán lévő sávok számát jelenti.

Érdemes internet előfizetés választása előtt végig gondolni, hogy hányan és milyen eszközökön csatlakoznak majd egyszerre az internetre.

A háttérben futó eszközöket is bele kell számolni, ilyen lehet például egy intelligens otthoni hálózat.

Ha egy házban ketten élnek és mindketten használnak egy-egy okostelefont, egy-egy laptopot, van egy SMART Tv és egy játékkonzol is, akkor a sávszélesség egyidőben akár 6 egyenlő részre oszlik, hogy minden eszközt ellásson.

https://www.highspeedinternet.com/how-much-internet-speed- do-i-need