Idegesítő robottesztek

Egy amerikai cég új, biztonsági kulcsokon alapuló helyettesítő rendszert indít el, melynek célja, hogy egy teljesen új rendszerrel szeretné felváltani a CAPTCHA-k „őrületét”.

A CAPTCHA-k azok a tesztek, amelyekkel jellemzően akkor találkozhatunk, amikor megpróbálunk bejelentkezni egy szolgáltatásba.

A cél annak bizonyítása, hogy a felhasználó nem egy script, ezért képek különböző elemeit kell felismerni, például buszokat, zebrákat vagy kerékpárokat.

A társaság azt írja, hogy szeretnének teljesen megszabadulni a CAPTCHA-tól, és egy új módszerrel helyettesíteni őket, például egy személyazonosság kriptográfiai tanúsítására szolgáló USB-eszközzel.

Ezek már jelenleg is működnek a cég rendszerében, ami még csak korlátozott számú USB-s biztonsági kulcsot támogat.

Ez a rendszer mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, és kényelmesebb, mint a képazonosítás.

A gyorsaság mellett ez az új módszer a hozzáférhetőség szempontjából is jelentős előnyökkel járhat, mivel a látássérültek a CAPTCHA-kat jelenlegi formájukban nem biztos, hogy ki tudják tölteni.

Bár ez egy érdekes ötlet, de esélyes, hogy ez még nem jelenti a CAPTCHA-k végét. Például azért sem, mert ez jelenleg csak egy kísérlet, amely korlátozottan elérhető az angol nyelvű régiókban. Hogy Magyarországra mikor jöhet el ez a rendszer, nem lehet tudni.

Egy kritikus szerint azonban ez a rendszer valójában rosszabb megoldás lehet, hiszen az igazolás nem bizonyít semmit, csak az USB eszköz modelljét, vagyis valójában nem bizonyítja, hogy az eszközzel hitelesítésre használt személy valójában ki.

Forrás: https://index.hu/techtud/2021/05/25/captcha-google-cloudflar e-biztonsagi-rendszerek/