Nem örülnek a texasi lakosok a SpaceX-nek

Egy texasi lap jelentése szerint egy kis falu lakói nem igazán örülnek a SpaceX érkezésének, és azt állítják, hogy a vállalat úgy viselkedik, mintha a környéken minden az övé lenne.

A jelentés szerint a SpaceX sorra keresi fel a helyi lakókat, és pénzt ajánl fel a házaikért. Azt is elmondták azonban, hogy általában ár alatt venné meg a lakók telkeit a cég, a helyiek azonban több pénzt szeretnének az ingatlanokért.

A SpaceX egyik pénzügyi vezetője állítólag azt mondta néhány lakónak, hogy amennyiben önszántukból nem adják el az otthonukat, akkor más utat választ a cég, hogy megszerezze.

Elon Musk egyébként már márciusban arról beszélt, hogy a régióból egy Starbase nevű várost szeretne létrehozni. A lakosszám növelése érdekében arról is tweetelt, hogy az érdeklődők fontolják meg a Starbase közelébe költözést, és az ismerőseiket is bátorítsák erre, mert a SpaceX-nek mérnökökre, technikusokra, építőkre és támogató személyzetre van szüksége.

A jelentés szerint ha a SpaceX terve sikerrel jár, akkor jogilag is kényszerítheti a lakosokat az otthonuk eladására.

A lap szerint a lakók arra panaszkodnak, hogy amikor egy kilövés nem a terv szerint alakul, akkor betörnek az ablakok, mindenhol törmelék és erdő- vagy bozóttűz van. A cég ilyenkor a legközelebbi városban fizeti a hotelt a lakóknak, de az utazási és egyéb költségeket már nem. A lakók sérelmezik továbbá, hogy a cég gyakran lezárja a közutakat, a tengerparthoz és a nemzeti parkhoz vezető utakat, miközben minderről pontatlanul ad felvilágosító és előrejelző tájékoztatást.

Úgy érzik, hogy a politikusok a SpaceX-szel közösen dolgoznak azon, hogy elűzzék őket az otthonaikból. A megyei bíró tagadta ezeket a vádakat, és kijelentette: ha a SpaceX azt hiszi, hogy elveheti az utakat, a partot vagy a nemzeti parkot, akkor téved.

Forrás: https://itcafe.hu/hir/spacex_botrany_boca_chica_texas_lakok.h tml