A gyerekek átlagos internethasználata

Az Európai Bizottság által közzétett összeurópai felmérés szerint a gyerekek átlagosan 7 éves korukban kezdik használni az internetet, azonban a 9 és 12 év közötti gyerekek közül csak minden harmadik érzi úgy, hogy elegendő mennyiségű, az ő korosztályukbeli gyerekeknek szóló „jó dolog” érhető el online.

Az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke szerint a gyerekek egyre korábban kezdik használni a világhálót.

Gondoskodnunk kell róla, hogy magabiztosan kezeljék az internetet, és böngészés közben izgalmas, biztonságos, tanulságos és életkoruknak megfelelő tartalmakat találjanak.

A most 15-16 éves gyerekek 11 éves koruktól használják az internetet, míg a 9-10 évesek azt mondták, hogy 7 éves korukban interneteztek először.

Országok szerinti különbségek is mutatkoznak: a gyerekek legkorábban az északi országokban, Észtországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban kezdenek internetezni, míg Ausztriában, Görögországban, Olaszországban, Portugáliában és Romániában erre csak később kerül sor.

A gyerekek fele naponta átlagosan másfél órát internetezik. A 15-16 évesek még ennél is aktívabb internethasználók, 77%-uk mindennap böngészi a világhálót.

A felmérésben részt vevő gyerekek azt mondták, elsősorban iskolai feladatokhoz vagy videók megtekintésére használják az internetet.

A sorrendben következő két legnépszerűbb online tevékenység a játékok és az azonnali üzenetküldéssel történő csevegés.

Forrás: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_10 _1368