Megváltozott internetezési igények

A távoktatás és az otthonról dolgozás hatására egyre nagyobb terhelés éri a világ internethálózatait, bár a járvány előtti időszakban is exponenciálisan emelkedett az adatéhség a világban, de a koronavírus-helyzet még látványosabban felpörgette a globális adatforgalmat.

Magyarországon a 2020-as tavaszi karantén idején 2 hét alatt 20 százalékkal emelkedett a budapesti adatcserélő központ forgalma.

Egyes szolgáltatóknál ez akár 60 százalékkal is megnövekedett adatforgalmat jelent egy év alatt.

Ha a fogyasztók nem alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez, Magyarországon is lassulhat az internetelérés.

Ennek kapcsán az Európai Unió nemrégiben felszólította a streaming szolgáltatókat és a videómegosztókat is, például a Netflixet és a YouTube-ot, hogy korlátozzák szolgáltatásaikat annak érdekében, hogy megakadályozzák a kontinens szélessávú hálózatainak összeomlását.

Az EU szerint az streaming platformoknak tartózkodniuk a nagyfelbontású HD tartalmaktól, és vissza térniük a kisebb méretű szabványos felbontáshoz.

Attól tartanak, hogy a kiugrás miatt a hálózatok túlságosan is terhelődnek és lelassulnak mivel az emberek folyamatosan az interneten lógnak.

A Netflix becslése szerint az intézkedésnek köszönhetően az európai hálózatokon körülbelül 25 százalékkal sikerül majd csökkenteni az adatforgalmat, természetesen az előfizetőknek még így is jó minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani.

A Google szóvivője annyit közölt, hogy már dolgoznak a kormányzatokkal és a hálózatüzemeltetőkkel azon, hogy minimalizálják a rendszerre helyezedő nyomást.

Forrás: https://24.hu/tech/2020/03/20/koronavirus-youtube-google-ne tflix-streaming-video-minoseg-csokkentes-korlatozas/