Megújul a Google Térképek applikáció

A Google éves fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy a világ leghasználtabb térkép szolgáltatása, a Google Térképek új funkciókat kap, és nem csak látványra válik fejlettebbé, de okosodik az alatta lapuló rendszer is.

Egyrészt érkezik a Live View mód, azaz élő kép, ami a kiterjesztett valóságban teszi könnyebbé a tájékozódást a felhasználónak. A későbbiekben az olyan belső tereknél is lehet alkalmazni, mint a nagyobb bevásárlóközpontok, illetve információkat kaphatunk azok tömöttségéről, értékeléseikről.

Az utcák is részletesebbé válnak: a zebrák és közlekedési lámpák is jelölve lesznek, illetve információkat kapunk adott területek zsúfoltságáról. Ha adott környéken az átlagosnál nagyobb az áthaladó forgalom, a térkép sárgán jelzi majd.

Látványos lesz továbbá, hogy a Térképbe bekerülnek a napszakok. Az elképzelés azon alapul, hogy az emberek reggelente vélhetően kávézót, reggelizőhelyet keresnek a közelben, ezért több ilyen típusú ajánlatot kapnak majd, este pedig jöhetnek a pubok és éttermek.

Környezetkímélőbbé is válik, méghozzá úgy, hogy a fejlesztett algoritmusok több tényező, például a forgalom és domborzati viszonyok alapján azt az útvonalat fogja javasolni a sofőröknek, amely a legkevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár.

Ha a felhasználók nem állítják át, akkor ezentúl az eco-mód lesz az alapértelmezett beállítás az útvonaltervezésnél. Ha azonban más útvonalak lényegesen gyorsabbak ennél, akkor a Google felkínálja a választás lehetőségét, és összehasonlítja a két útvonal becsült károsanyag-kibocsátását.

Az alternatív, környezetbarátabb útvonalak nem, vagy csak alig növelik meg az utazási időt és távolságot. A károsanyag-kibocsátás mértékét a különböző jármű- és úttípusok tesztelése alapján fogják megbecsülni.

https://24.hu/tech/2021/05/20/google-terkep-maps-ujitasok-io
Forrás: https://24.hu/tech/2021/05/20/google-terkep-maps-ujitasok-io
https://24.hu/tech/2021/05/20/google-terkep-maps-ujitasok-io