A fák blokkolják az 5G-t

A fák jelátvitelre gyakorolt hatása létfontosságú lehet az 5G technológia számára. A következő években az 5G terjedésével a mobilok nagyobb teljesítményűvé válnak megnövekedett adatforgalom és alacsonyabb késleltetés mellett.

De az előnyökkel együtt jár egy kérdés: A következő generációs mobiltelefon vajon a zöldövezetben is működőképes lesz-e?

A milliméteres hullámok nem csak több információt képesek továbbítani, de a műsorszóró spektrum egy olyan részét is hasznosan foglalják el, amelyet a kommunikációs technológiák ritkán vesznek igénybe. A műsorszórók úgy versengenek a spektrum egyes részeiért, mint a területet felderítő aranyásók.

A magas frekvencia tartománynak azonban hátrányai is vannak, többek között korlátozott az akadályokon való áthatolási képességük. Ilyen akadályok az épületek, de a tájat tarkító fák is. Egészen a közelmúltig keveset tudtak arról, hogy a fák hogyan befolyásolják a milliméteres hullámok terjedését, pedig enélkül aligha tervezhető megbízható hálózat.

Hiába a gyors adatátviteli képesség, ha a nagyfrekvenciás hullámok nehezen haladnak át az akadályokon. Aki hallott már olyan autót, amelyben hangosan szólt a zene, tudja, hogy főleg az alacsony hullámhosszú mély, basszusfrekvenciák jutnak ki a járműből a kültérre, nem pedig a szoprán magas hangok.

Az 5G jel esetében az akadály nem lehet komolyabb egy tölgyfalevélnél, melynek egy adott jelfrekvenciára gyakorolt hatása akár évszakonként változik, sőt még a levelek alakja is befolyásolja, hogy egy jel visszaverődik-e vagy átjut-e rajta.

A lombos fák télen kevésbé csillapítják a jelet, míg az örökzöldek egész évben sokkal komolyabb akadályt képeznek. Hasonlóan magas értékekkel befolyásolnak a fa ajtók, gipszkarton falak, belső üvegek. A legnagyobb veszteséget továbbra is a külső építőanyagok, a tégla és a beton okozzák.

Forrás: https://computerworld.hu/tavkozles/a-fak-blokkoljak-az-5g-jele t-de-egy-uj-kutatas-segithet-atlatni-a-lombokon-304585.html