A Google és a környezetvédelem

Ahogy sok más technológiai vállalat, az elmúlt években a Google is komoly lépést tett afelé, hogy minél kisebbre húzza össze az ökológiai lábnyomát.

2019-ben például bejelentette, hogy több mint 2 milliárd dollárt, vagyis több mint 602 milliárd forintot fektet a megújuló energiaforrásokba az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Európában. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 1600 megawattnyi, szél- és napenergia által előállított villamos energia megtermeléséből veszi ki a részét a vállalat.

A Google most egy újabb fontos vállalást tett, ezúttal a vízkészletek megóvása érdekében. A cég azt tervezi, hogy 2030-ig az irodákban és az adatközpontokban elfogyasztott vízkészletek 120 százalékát adja majd vissza a környezetnek.

Ennek egyik része, hogy ivóvíz helyett egyéb alternatívákat keres a szerverek hűtésére. Az olyan helyeken, mint az amerikai Georgia államban például már van olyan szerverfarm, amit újrahasznosított szennyvízzel hűt. Az ilyen megoldásokat szeretné megduplázni a Google, hogy szélesebb körben használja a cég a szennyvizet és a tengervizet.

Az irodák esetében a cég azt tervezi, hogy több alternatív vízforrást, például esővizet használ majd az öntözésre.

Annak érdekében, hogy a Google több vizet “állítson elő”, mint amennyit elhasznál, a cég olyan projektekbe fektet majd be, amelyek a helyi vízgazdálkodást részesítik előnyben. Ilyen például a szennyvíz megtisztítása vagy épp a csapadék felhasználása.

Emellett a vállalat továbbra is technológiai segítséget nyújtana azoknak a szervezeteknek, amelyek a vízkészlet mérésével és szintjének előrejelzésével foglalkoznak. A Google vezére korábban arról is beszélt, hogy 2030-ra elérnék a teljes szén-dioxid-mentességet.

Forrás: https://m.hvg.hu/tudomany/20210910_google_vizgazdalkodas _kornyezetvedelem_ivoviz