Csalók a Magyar Posta néven

Csalók megtévesztő, a Magyar Posta nevét és arculati elemeit, logóját használó, veszélyes emailt és sms-t küldenek, erről érkezett több bejelentés a postához – hívta fel a figyelmet a társaság.

Sőt, emellett Covid-igazolványra hivatkozó, csaló e-mailekre figyelmeztet a kibervédelmi intézet is.

Visszatérve a címben szereplő hírre, a Magyar Posta közleménye szerint a hamis e-mailben vagy sms-ben csomag átvételéhez kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj kifizetését. A levélben látható “Kattints ide”, “Fizessen online” vagy “Küldje el nekem a csomagot”, illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak.

Azt kérik, hogy aki ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra és ne adjon meg adatokat! A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést.

Felhívták a figyelmet, hogy amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldeménye, a Posta honlapján a kód beírásával bármikor elérheti a hiteles szállítási információkat.

Mint írták, gyanúra, elővigyázatosságra adhat okot a magyartalan megfogalmazás, helyesírási hibák, vagy az ha nem is rendelt csomagot, mégis arról értesítik, hogy fizessen a megrendelt csomagért. Túl kecsegtető, drága telefon- vagy egyéb nyeremény ígérete mindig megfontoltságra, elővigyázatosságra adhat okot.

Javasolják, hogy mindig ellenőrizzék a hirdetés vagy értesítés valódiságát és győződjenek meg róla, hogy valóban a cég hivatalos email címéről vagy telefonszámáról érkezett-e az üzenet.

Forrás: https://computerworld.hu/biztonsag/aki-ilyen-gyanus-emailt-va gy-sms-t-kap-semmikepp-ne-kattintson-299226.html