A műholdas internet környezetszennyező?

A Viasat, a műholdas távközlés egyik vezető vállalata, mely mind a katonai, mind a polgári kereskedelmi szegmensben is erős, kérelemmel fordult az amerikai távközlési felügyelethez, hogy vizsgálják felül a SpaceX Starlink működését környezetvédelmi szempontból.

A SpaceX 2019 novemberben kezdte el építeni azt a műholdas internet rendszert, amely a tervek szerint az egész világon fogható lesz, így több száz millió embernek biztosíthat hozzáférést az internethez.

A Viasat azt feltételezi, illetve állítja beadványában, hogy a Starlink sok ezer műholdja súlyos környezeti károkat okoz mind az űrben, mind a Földön, ezért szerintük a távközlési felügyeletnek el kellene készítenie egy hatástanulmányt a rendszer működéséről.

Az ilyen hatástanulmányok elkészítése a nemzeti környezetvédelmi stratégia és törvény alapján általában kötelező az USA-ban a távközlési szolgáltatások engedélyeztetési folyamata során is.

A távközlési felügyelet még az 1980-as évek során egy alapos vizsgálat után arra jutott, hogy az egyes műholdaknak nincs számottevő környezeti hatásuk, lábnyomuk, így a műholdas szolgáltatásokat mentesítették az ilyen engedélyeztetés alól.

A Viasat viszont azt állítja, hogy az 1980-as évekhez képest jelentősen megváltozott a helyzet és a technológia: a Starlinknek már most 12 ezer műhold üzemeltetésére van engedélye, ráadásul még többet terveznek, ez viszont már komoly terheléssel, károkkal jár.

Megemlítik ezen felül a gazdasági hatásokat, az esztétikai következményeket, az űrszemét mennyiségének tetemes növekedését illetve a csillagászatnak okozott károkat. Elon Musk a Twitteren reagált: elismerte, hogy a Starlink működése tartalmaz kockázatokat – de csak a Viasat profitjára.

Forrás: https://itcafe.hu/hir/viasat_spacex_starlink.html