Közel 9000 óra internet nélkül

Egy friss elemzés szerint, az internetszünetek 2020-ban globálisan mintegy 4 milliárd dollár (kb. 1200 milliárd forint) kiesést okoztak. Ebből nagyjából 2,8 milliárd dollár egyetlen ország, Indiához köthető.

Az elemzés ​szerint,​ India vezeti azt a 21 országot számláló listát, amely az internet leállások miatt veszteségeket elszenvedő államokat gyűjti össze.

Internetszünetek persze több okból állhatnak elő, ám igen gyakori közös vonás az, hogy azokhoz valamilyen joggal kapcsolatos, esetleges visszaélés kapcsolódik. Indiában például – ahogy a korábbi években is – minden más országnál többször, összesen 75 alkalommal korlátozták a hatóságok a világháló elérését.

Ezek nem országos leállást jelentettek, hanem célzottan egy-egy település vagy városrész blokkolására irányultak – az ilyen esetek viszont emberi jogi kommentárok szerint, felvetik a békés gyülekezéshez való jog, illetve a sajtószabadság megsértésének eseteit is.

Ugyanakkor nagyon sokszor technikai okok miatt szüneteltek a szolgáltatások. Például számos ország- így India – vidéki térségeiben még sokszor csak a 2G technológia érhető el, ami nem alkalmas a koronavírus-járvány miatt otthonaikba szorult gyerekek digitális oktatásához, ráadásul a terhelést a meglévő infrastruktúra sok helyen nem tudja kiszolgálni.

Mindent összevetve, Indiában közel 9 ezer órát ért el az az időtartam, amikor az országban baj volt az internettel. Ebből 1655 óra teljes leállást takar, 7272 óra pedig a hozzáférés illetve a sávszélesség anomáliáit.

Az internet elérési problémák összesen 10 millió felhasználót érintettek.

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20210105-internet-leallas-kolt seg.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_c ampaign=hiraggregator