Mitől lesz gyors az internetem?

Az internetszolgáltatók sávszélességekről beszélnek, a Wi-Fi routereknél gigahertzekről és megabit per szekundumról hallani, de mégis: mitől lesz gyors az internet?

A sávszélesség kifejezést az informatikában a csatornakapacitás meghatározására használjuk, ami megmutatja, hogy egy időegység alatt a rendszer hány bit adatot képes továbbítani. Ahogyan a haladás sebessége méter per szekundum vagy kilóméter/óra, úgy az adatátvitel sebessége megabit per szekundum.

Úgy lehet ezt elképzelni, mint egy nagyvárosba bevezető útszakaszt, amin autók közlekednek. Az autók az adatok, az úttest a sávszélesség. Ha az út szélesebb tehát nagyobb a sávszélesség, akkor ugyanannyi idő alatt sokkal több autó tud áthaladni az úton, mintha ugyanaz az út keskenyebb lenne.

Ha otthon az internetre Wi-Fi-n keresztül csatlakozik (pl. okostelefonnal, laptoppal, tablettel), akkor hatással van a végsebességre a Wi-Fi sebessége is, hiszen hiába megfelelő az internet előfizetés, ha a Wi-Fi hálózat gyenge, és nem képes átvinni azt a nagy sebességet, csak annak töredékét.

Az autós példából kiindulva: hiába engedjük be a városba 10 sávon az autókat, ha utána a 10 sávot leszűkítjük 3-ra, a szűkítés miatt a teljes áteresztőképesség lecsökken.

Függ még a sebesség attól is, hogy a számítógép (okostelefon, tablet) mennyire gyorsan tudja feldolgozni a fogadott adatokat hiszen, ha lassan dolgozza fel a számítógép, telefon, akkor ugyanolyan érzés lesz, mintha lassú lenne az internet.

Ahhoz, hogy ténylegesen gyors legyen az internet, és ezt gyorsnak is érezze, fontos a megfelelő internet előfizetés, az előfizetésben biztosított sebességnek megfelelő otthoni Wi-Fi rendszer és Wi-Fi lefedettség biztosítása, valamint a megfelelően gyors eszköz, amin az internetet használja.

Forrás: https://szamitastechnikarol.blog.hu/2020/11/22/mitol_lesz_gy ors_az_interneted