A net sebességét befolyásoló tényezők

Természetesen az egyik leginkább befolyásoló tényező maga az előfizetés vagy előfizetői csomag.

Annál a sebességnél, ami a szerződésünkben szerepel, az internetünk nem lesz gyorsabb. A tapasztalt sebességet külső és helyi körülmények is döntően befolyásolhatják.

Külső tényező lehet a szolgáltató hálózatának műszaki jellemzői és állapota és az adott hálózati szakaszt egy időben használó előfizetők száma is.

Befolyásolhatja az internet sebességét a letöltendő internetes tartalmat biztosító tárhely kiszolgálási képessége, és az arra egy időben csatlakozó felhasználók száma.

Ha a „vonal másik végén” lévő eszköz nem képes másodpercenként annyi adatot küldeni, azaz feltölteni, mint amennyit az otthoni gépen letöltenénk, akkor nem tudjuk kihasználni a nagyobb letöltési sebességünket.

Befolyásoló tényező az otthoni hálózat kialakítása és annak személyre szabott műszaki beállításai. illetve, ha az otthoni hálózatra több eszköz is csatlakozik, akkor a rajtuk keresztül folyó adatforgalom belassul, mivel a szolgáltató által biztosított sebesség az eszközök igényeihez mérten oszlik szét.

Az otthoni hálózatra csatlakozó router vagy egyéb eszközök is korlátozhatják az internet sebességét, ugyanis ha azok nem képesek másodpercenként annyi adatot továbbítani, mint amennyit a szolgáltató nyújt, akkor nem tudjuk elérni a biztosított sebességet.

Gondot okozhatnak a lakásban lévő berendezési tárgyak is. Az adatátvitel mikrohullámú rádiójelek segítségével történik, a különböző falak, szekrények, ajtók miatt csökkenhet a jel erőssége, és vele az internet sebessége is.

Forrás: https://szelessav.net/hu/tudta-e_/a_szeles_savrol_es_a_savsze lessegrol/milyen_tenyezok_befolyasoljak_az_internetkapcsolat _sebesseget_#szocikk47