A telefonok is ökológiai címkét kapnak

Önkéntes ökológiai mobiltelefon minősítési rendszert indított öt nagy európai mobilszolgáltató, valamint tizenkét mobiltelefon-márka.

A felek azt várják a kezdeményezéstől, hogy könnyebben azonosíthatóvá és összehasonlíthatóvá válnak majd a készülékek különböző fenntarthatósági paraméterei, ezáltal a beszállítók is arra lesznek ösztönözve, hogy csökkentsék a készülékek negatív környezeti hatását.

A cél az, hogy a mobiltelefonok vásárlói pontos tájékoztatást kapjanak a készülékek gyártásának, használatának, szállításának és ártalmatlanításának környezeti hatásáról. Az Eco Rating a résztvevők szerint lehetővé teszi a szolgáltatók és ügyfeleik számára, hogy ösztönözzék a telefonok még szélesebb körének minősítését, ezzel is mutatva a fenntarthatóbb elektronikai termékek iránti igényt.

A mobilszolgáltatók 2021. júniusától kezdődően a működési területük szerinti 24 európai országban, köztük Magyarországon is elkezdik az Eco Rating címkék bevezetését az értékesítési pontokon.

A részletes értékelést követően minden mobiltelefon egy számított értéket kap a maximális 100-as Eco Rating pontból, amely a készülék teljes életciklusa során fellépő környezeti hatást jellemzi.

Az Eco Rating címke feltünteti a mobileszközök fenntarthatóságának öt kulcsfontosságú elemét, melynek keretében tájékoztatást ad a készülék tartósságáról, javíthatóságáról, újrahasznosíthatóságáról, továbbá klíma- és erőforrás-hatékonyságáról.

Forrás: https://www.hwsw.hu/hirek/63301/okostelefon-mobiltelefon-e co-label-cimke-tanusitvany-deutsche-telekom-telia-orange-telef onica-vodafone.html