Számítógépünk védelme

Az internet használata során számos veszély fenyegeti a felhasználókat és számítógépeiket. Ezekkel szemben a megfelelő biztonsági intézkedésekkel és magatartási szabályok betartásával lehet védekezni.

A rosszindulatú szoftverek és hackerek a számítógépen futó szoftverek biztonsági hibáit használják ki. A szoftverek gyártói az ismertté vált hibákat rendszeresen javítják, és a javításokat frissítések kiadásával juttatják el a felhasználókhoz.

Az operációs rendszer automatikus frissítésének bekapcsolásával biztosítható, hogy a számítógép a frissítés közzétételét követő legrövidebb időn belül megkapja a biztonsági frissítéseket.

A vírusok és kártékony programok elleni védekezés céljából javasolt vírusirtó program telepítése. A hagyományos vírusirtó programok adatbázisok alapján azonosítják a káros programokat. Az adatbázist a vírusirtó szoftver gyártója rendszeresen frissíti, a frissítéseket a legtöbb vírusirtó szoftver automatikusan letölti az interneten keresztül.

A tűzfal használatával elkülöníthető a privát és a nyilvános internet hálózat, valamint megakadályozható, hogy a hálózaton keresztül ne történhessen illetéktelen behatolás.

Fontos, hogy rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot fontos adatainkról. Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez vagy egy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját.

Online tárhely esetében azért fontos a fájl verziók korábbi eltárolása, mert ha zsarolóvírus támadás éri a gépet, akkor az automatikus szinkronizációnak köszönhetően a titkosított fájlok legutolsó ép verziói visszaállíthatóak.

Forrás: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/i nternet-biztonsag/szamitogepunk-vedelme