Az 5G a 4G ellen

Körülbelül egy éve versenyhelyzet van az 5G-s kereskedelmi szolgáltatások piacán, úgyhogy adta magát, hogy készüljön egy teszt, amely megmutatja, mennyit is profitál ebből a versenyből, meg úgy általában véve a generációváltásból egy 5G-kompatibilis csúcskészülékkel rendelkező magyar előfizető.

Ehhez két nagy szolgáltató által árult 5G szolgáltatással felvértezett SIM-et, illetve egy vadonatúj iPhone-t és egy Samsung-ot használtak, hogy az is kiderüljön, a két örök rivális gyártó hogyan teljesít egymással szemben ugyanazokon a hálózatokon. A hálózatok tesztelését Budapesten, Székesfehérváron és Kecskeméten végezték.

A kecskeméti helyszínen mérték a legnagyobb – több mint tízszeres – különbséget a Telekom 5G-s és 4G-s infrastruktúrája közt letöltési irányban, bár ehhez alighanem hozzájárulhatott a cella terheltsége, legalábbis erre utal, hogy a Vodafone hálózata kisebb vivőkapacitással helyenként jobb eredményeket produkált 4G-n a Telekomnál.

Ezen a helyszínen az 5G-s iPhone furcsán viselkedett, legalábbis közel sem hozta az androidos készülékkel mért 5G-s sebességértékeket, ami ismét arra enged következtetni, hogy a készülékgyártók szoftverei nem feltétlenül állnak a helyzet magaslatán az 5G-s hálózati csatlakozás levezénylése során.

A mérések eredményei alapján nem könnyű pálcát törni az 5G-s mobiltechnológia felett. Olyan sebességértékeket lehet kisajtolni a rendszerből bizonyos körülmények között, melyek pár éve még a vezetékes hálózatokon is csúcsnak számítottak.

Másfelől az is látszik, hogy az 5G bevezetése jelenleg nem csak a marketingrészleget és a salest állítja komoly kihívások elé, hanem a hálózattervezést, a hálózatüzemeltetést, valamint a mobilhálózat eszközbeszállítói mellett a készülékgyártókat is.

Forrás: https://www.hwsw.hu/hirek/63127/5g-4g-vodafone-telekom-hal ozat-mobilhalozat-sebesseg-sebessegmeres-iphone-android-sa msung-galaxy.html