Repkednek a megabitek, és ennek oka van

Aki régebb óta internetezik, néha nosztalgiázhat a régi betárcsázós, lassú netes időszakon. Ehhez képest ma már a mobilunkon fogjuk az 5G-t, és az otthonokban is őrületes sávszélességeken streameljük a sorozatokat. És ennek még nincs vége.

Hosszú ideje nagyon stabilan, dinamikusan nő az internetforgalom világszerte, a becslések szerint éves szinten 35 százalékot növekszik – ami azt jelenti, hogy nem egészen három év alatt duplázódik. A fejlődés motorja, hogy egyre több eszköz kapcsolódik a világhálóra. Míg régen háztartásonként jellemzően egy asztali gépet használtak a célra, ma már akár 5-10, netre kapcsolódó eszköz is megtalálható otthon. Ha pedig a bolygó hétmilliárd emberét nézzük, már bőven több az eszköz, mint ahányan élünk a földön.

A növekedés másik hajtóereje a tartalmak minőségének gyors növekedése, ami leginkább a videóknál érhető tetten: az SD felbontástól eljutottunk a HD-n át a 4K-ig és 8K-ig. Az internetforgalom körülbelül 70 százalékát a videós tartalmak teszik ki, így a YouTube-videók, a Netflix és más streaming szolgáltatások. Mindebből következik, hogy igény lett a nagyobb sebességre is.

Egy HD tartalom streameléséhez körülbelül 6 megabit sávszélesség kell, a 4K-s minőséghez 20 megabit, míg a 8K akár már 80-100 Mbps sávszélesség-igénnyel is rendelkezik.

Ugyan pontosan megmérni nehéz, mennyi adat közlekedik az interneten világszerte, de havonta körülbelül 250 exabájtot (1 exabájt=1 millió terabájt) becsülnek a szakértők.

Felmerül a kérdés, hogy a net mögött álló infrastruktúra ezzel hogyan tart lépést, a válasz viszonylag egyszerű: a technológiai fejlődésnek köszönhető.

Forrás: https://24.hu/tech/2021/06/29/savszelesseg-streameles-mega bit-jelentese-mukodes-internet-halozat-5g/