Zsarolóvírus miatt zárt be 800 Coop üzlet

Szokatlanul kifinomult zsaroló támadás ért egy amerikai tech szolgáltatót. A történelem egyik eddigi legnagyobb zsarolóvírus-támadásáról van szó.

Ennek következtében többek között kénytelen volt mind a 800 üzletét bezárni a svéd Coop szupermarket-lánc, mert egy üzletben sem tudták működtetni a pénztárgépeiket.

A jelentések szerint a szolgáltató elleni támadásért egy orosz zsaroló banda a felelős, akik egy asztali eszközön keresztül törtek be a rendszerbe, majd fertőzött frissítést küldtek szét, ami több ezer céghez eljutott.

A cég tájékoztatása szerint együtt dolgoznak az FBI embereivel, és közvetlenül csak körülbelül 40 ügyfelükre vannak hatással a történtek. Azt viszont nem tudni, hogy ezekből mennyi volt szolgáltató, amely tovább terjesztette a kártékony szoftvert.

Az FBI más amerikai szervekkel együtt nyomoz, addig az érintetteknek a javasolt eljárási rend követését ajánlja, továbbá a korábban használt szerverek azonnali leállítását. Az amerikai elnök a hétvégén közvetlenül rendelte el a hírszerző ügynökségeknek, hogy nyomozzák ki, ki áll a támadás mögött.

Az érintett cégek titkosított fájlokkal és váltságdíjat követelő üzenettel találkozhattak, szakértők szerint az időzítés nem véletlen, a hosszú amerikai hétvége miatt kevesebben dolgoztak. Egy biztonsági cég szerint az ügy sokkal kiterjedtebb, egyelőre csak a jéghegy csúcsát látják.

A Coop, Svédország egyik legnagyobb áruházlánca, náluk egy pénztárgépek távoli frissítését biztosító eszköz okozott gondot, ami miatt nem tudták fogadni a fizetéseket. A helyreállítások miatt végül átmenetileg minden üzletet be kellett zárni.

Ezen kívül többek között a vasúthálózatot és gyógyszertárakat is érintették a kiesések.

Forrás: https://itcafe.hu/hir/zsarolotamadas_800_bolt_bezart_svedors zag.html