Online játék, streaming vagy e-sport?

A legtöbb mai videójátékot online multiplayer támogatással fejlesztik azért, hogy a játékosok egymással, vagy egymás ellen tudjanak játszani. A legnépszerűbb online játékok futtatásához és a versenyszerű körülmények megteremtéséhez megfelelően erős PC-hardverre van szükség, azonban emellett nélkülözhetetlen a stabil és gyors internet kapcsolat.

Az online játék nem is az adatok mennyiségéről, hanem gyorsaságától és minőségétől függ igazán. A játék során egy távoli kiszolgáló szerverrel folyik a gépünk kommunikációja. A játékszerver az a hely, ahol a játék maga fut, ide csatlakoznak fel a játékosok internet hálózaton keresztül, amikor egymás ellen szeretnének játszani.

Minél gyorsabb az internetkapcsolatunk, annál gyorsabban tudja lejelenteni a gépünk például a játékbeli pozíciónkat a szervernek, és annál gyorsabban kapunk információt arról, hogy hol helyezkedik el az ellenfél. Ha ez a kapcsolat nem jó vagy lassú, akkor olyan eset is előfordulhat, hogy az ellenfél mozgása és a szerver reakciójában eltérés jön létre, így számunkra lag, azaz csúszás keletkezik, ekkor úgy érezhetjük, hogy szaggat a játék képe.

Manapság már sokan próbálnak szerencsét a streaming világában is. Fontos tényező, hogy milyen minőségben szeretnénk sugározni az adást. A Egy jó játék ajánlott internetes sebessége letöltési irányban 15 és 25 megabit per szekundum között, a feltöltési irányban pedig 5 megabit per szekundum felett ideális. Ez lakossági szinten is rengeteg ember számára elérhető.

Ha a szórakoztatás helyett a profi játékos karriert választanánk, akkor a napi több órányi gyakorlás mellett érdemes az internetünkre is egy-két órát rászánni. A legjobb játékélmény eléréséhez ajánlott internet szolgáltatónk tanácsát kérni.

Forrás: https://www.digitaliscsalad.hu/tech/milyen-internet-kell-a-jo-onl ine-jatekelmenyhez