Az internet szabadsága a koronavírus alatt

A COVID-19 alatt az online kapcsolattartás nem csak kiváltság, hanem szükséglet is.

Egy amerikai civil szervezet “A pandémia digitális árnyéka” címmel tette közzé idei sajtószabadságról szóló jelentését, ami az internet függetlenségét és szabadságát vizsgálja.

A 2019 júniusától 2020 májusáig terjedő vizsgálati időszak nem megszokott kihívások elé állította a jelentésen dolgozó elemzőket, akik egy 100 pontos skála alapján értékelték a világ országait online sajtójuk szabadsága szempontjából.

Három lényeges jelenséget emeltek ki elemzésük elején. Először is, több politikai szereplő gyakran a vírus miatt előállt helyzetet használta fel arra, hogy nagyobb kontrollt szerezzen az információk áramlása felett.

Másodszor, a hatóságok nagyobb hatalmat kaptak a személyes adatok megismerésében.

A harmadik jelenség az online tér úgynevezett “széttöredezése”: mivel minden állam a saját döntéseivel reagált a veszélyhelyzetre és ennek megfelelően szabályozta a tényközlés folyamatait, az online tér különböző szabályok alapján működő részekre szakadt.

Bár sok esetben bizonyos korlátok már a járványhelyzet előtt is léteztek, a pandémia alatt az internet feletti uralom és a korlátozási szintek különbsége tovább súlyosbította a nemzetek közötti korlátokat a virtuális térben.

Magyarország idén mindössze egy ponttal kapott kevesebbet a tavalyihoz képest, így 71 ponttal zárt, amivel még a “szabad” internettel rendelkező országok közé került.

A “szabad” minősítés alsó határa 70 pont. A koronavírus Magyarország elé is nem várt akadályokat állított: hatalmas probléma, hogy a távoktatásba ötből egy tanuló nem tudott bekapcsolódni, mivel nem jutott megfelelő interneteléréshez.

Forrás: https://mertek.atlatszo.hu/az-internet-szabadsaga-a-koronaviru s-alatt/