Már a 6G-t is tesztelik

Első körben a használni kívánt frekvenciák tulajdonságait vizsgálják a kutatók. A mobilozók oroszlánrésze ugyan még az 5G-s hálózatokról is csak hírből hallott, ám a fejlődés nem áll meg, máris gőzerővel folyik világszerte a hatodik generációs mobilhálózatok fejlesztése.

Kína most mérföldkőhöz ért, állítása szerint ​fellőtte a világűrbe az első 6G tesztelésére kitalált műholdat.

A többség számára valószínűleg nem magától értetődő, hogy a földfelszínen használni kívánt mobilhálózati technológiát miért az űrben tesztelik.

A műhold valójában nem rendelkezik semmiféle konkrétan 6G-s berendezéssel: pusztán a terahertzes rádióspektrum tulajdonságait vizsgálja, a remények szerint a következő generációs hálózatok ilyen frekvenciákon kommunikálnak majd.

Amennyiben igazak a tesztelt frekvenciákról kialakult elméletek, akkor a 6G-s hálózatok sebesség és kapacitás tekintetében is óriási előrelépést jelenthetnek az 5G-hez képest (tempóban talán százszor is gyorsabbnak bizonyulhatnak), plusz az adóvevő eszközök fogyasztását is csökkentheti a spektrum használata.

Kínán kívül Európában és Észak-Amerikában is futnak a frekvenciák tesztelésével kapcsolatos projektek.

A szakértők szerint ha minden jól megy, akkor a 6G szabvány 2028-ban véglegesedhet, az első kompatibilis mobilhálózatok pedig 2030-ban állhatnak szolgálatba.

Ám a 6G megvalósulásához komoly előrelépés szükséges teljesítmény, architektúra és megbízhatóság terén is. A fejlesztésekhez 1000 gigabit per szekundum adatátviteli sebesség elérése szükséges, ami nagyjából ötvenszerese az 5G sebességének, miközben a késleltetés 100 mikroszekundum alá kell kerüljön.

Forrás: https://www.origo.hu/techbazis/20201109-kina-6g-ur-muhold-te szteles.html