Internetes nyelvhasználat napjainkban

Az utóbbi mintegy két évtizedben a tudományos irodalma is virágba borult az internetes nyelvhasználat témájának; felmérések szintjén is többen vizsgálták a szokásokat.

Egy 2012-ben, ezer internethasználó körében végzett kutatásának eredménye, hogy a hazai internetes társadalom túlnyomó többségének fontos a helyesírás, és minden második netező úgy gondolja, teljes mértékben illik rá az az állítás, hogy helyesen ír.

Mindössze 4-5 százalék tartja magát gyengének ezen a téren. A neten írásban rendszeresen megnyilvánulók csupán 4 százalékára igaz az, hogy nem törődik azzal, milyen helyesírású szöveget hagy maga után.

Úgy tűnik, központi (és csöppet sem egyszerű) kérdés az anyanyelv sorsa iránt érdeklődők előtt, hogy romlik-e a helyesírási kultúra az internetes kommunikáció hatására.

Észlelhető egyfajta közvélekedés, amely szerint igen, persze, romlik. A nyelvész kutatók közül sokan ilyenkor nem romlásról, hanem változásról beszélnek, annál is inkább, mivel az internetes kommunikáció, csakúgy, mint a szleng vagy a diáknyelvi stílus, új formákat, új szokásokat, gyakran kreatív, szellemes, stilisztikailag érvényes fogásokat hoz létre.

És persze az, hogy romlásról beszélünk-e, vagy változásról, gyakran szemléletbeli kérdés, és ki-kiújuló vitákat eredményez az anyanyelvvel foglalkozók között.

Egy netnyelvész úgy véli: a gyenge nyelvi kompetenciával rendelkezőkre valóban erőteljesebben hat a hagyományos írásbeli normának az interneten megfigyelhető fellazulása.

Értelemszerűen ők elsősorban az iskolások közül kerülnek ki: az a réteg, amelyik a legintenzívebben használja az internet interaktív műfajait, a saját megfogalmazása szerint azért szereti az internetet, mert nem kell a helyesírásra odafigyelni​.

Forrás: https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/romlik-e-a-nyelv-az-internet en-vagy-csupan-valtozik-4506328/#