Bizalommal a biztonságos netezésért

A koronavírus-járvány miatt a digitális oktatásra átállással egyre virtuálisabbá válik az életünk: minden eddiginél fontosabb felismerni az online zaklatás formáit, hogy közösen tehessünk ellenük, és segítsünk a gyerekeknek, fiataloknak az internet-biztonság erősítésében.

Az internetezők harmada gyerek. Zaklatásuk elképesztő gyorsasággal terjed a technológia fejlődése révén. A széles körben ismert angol szóval jelzett „bullying” egy személy vagy csoport ismételt, szándékos bántalmazását jelenti egy másik személy vagy csoport által.

Az okostelefonok megjelenése óta még nagyobb kihívás a zaklatás, mert minden eddiginél könnyebb lett hamis profilok mögé bújva zaklatni másokat. Évekkel ezelőtt a bántalmazás leginkább az iskolában töltött időre korlátozódott, az azonnali üzenetküldés és a közösségi hálózatok miatt a gyermekek otthoni szabadidejébe is beszűrődhet.

Az internetes zaklatás bárhol és bármikor megtörténhet telefonon, számítógépen és játékkonzolon keresztül. Az internetes zaklatás definíciója „támadás vagy visszaélés olyan technológia alkalmazása által, amelynek célja egy másik személyben szorongás vagy személyes veszteség okozása”. Sajnos, ez a fajta viselkedés csaknem minden webhelyen és üzenetküldő platformon jelen van.

Ha úgy gondoljuk, hogy a gyermekünket zaklatják, de ő ezt elhallgatja előlünk, akkor beszélgessünk vele a témáról úgy, mintha az egy barátunkkal történt volna meg.

Így azt az érzést keltjük benne, hogy nincs egyedül a problémával, és könnyebben fog beszélni a saját tapasztalatairól. Ne felejtsük el bemutatni azt sem, hogy miként oldódott meg a „barátunk” problémája. Ez azt érezteti velük, hogy értjük, miről van szó, és tudunk segíteni.

Forrás: https://infovilag.hu/zaklatas-interneten-okostelefonnal-bizalom mal-segithetunk-a-gyerekeknek/