Biztonsági tanácsok az idei évre

​Elindult az új tanév, így érdemes feleleveníteni, hogy az internetes fenyegetettségek kapcsán mire is kell figyelni a gyermekek biztonságának megőrzése érdekében.

Két fő veszélyforrás nem változott az előző tanév óta: az egyik az adathalászat, melynek során a személyes adatokkal visszaélve akár komoly anyagi és erkölcsi veszteségeket is elszenvedhetünk.

Hívjuk fel a gyermekek figyelmét, hogy mindenképpen szóljanak a szülőknek, ha egy weboldal vagy bárki a neten személyes információkat kér tőlük.

A másik fő veszélyt a zsarolóvírusok jelentik, amelyek zárolják az eszközöket, és titkosítják a rajtuk lévő fájlokat. Így elveszíthetjük a családi nyaralások fotóit, a digitális oktatás során mentett anyagokat és egyéb számunkra, illetve a gyerekek számára fontos dokumentumokat.

A biztonság érdekében használjunk korszerű internetbiztonsági programot a számítógépeken és a mobil eszközökön. Emellett érdemes a legfontosabb fájlokról rendszeresen mentést készíteni.

A gyerekek számára a kibertér már régóta nem csupán eszköz, hanem élettér, ahol a karantént megelőző időszakban is akár napi 6-8 órában jelen voltak.

Rendkívül lényeges, hogy megértsék, és megtanulják a modern kor lehetőségeit, kihívásait, de emellett az internetes biztonság szempontjából is meg kell ismerniük, hogy milyen kockázatok léteznek, és hogyan lehet ezeket kezelni.

Persze a biztonságtudatosság minden korosztály számára nélkülözhetetlen, és folyamatos tanulást, figyelmet igényel, hogy az átverésektől, hamis hírektől megóvhassuk magunkat.

Forrás: https://biztonsagportal.hu/biztonsagi-tanacsok-az-idei-tanevre.h tml