Csalások a közösségi oldalakon is

A Vade kiberbiztonsági vállalat szerint soha nem volt még olyan intenzív az adathalászok ténykedése a közösségi oldalakon, mint az elmúlt évben. Ez persze annak fényében nem meglepő, hogy összességében ezen weboldalak, illetve szolgáltatások népszerűségének növekedése továbbra is töretlen.

A cég által készített elemzés során megközelítőleg 185 ezer olyan weboldalt vizsgáltak a kutatók, amelyek adathalász célokat szolgáltak. A csalások többsége a közösségi oldalak, Microsoft 365 fiókok, a koronavírus, az online kereskedelem és a csomagküldés köré csoportosultak. A biztonsági szakemberek egy toplistát is összeállítottak, hogy mely vállalatok nevével éltek vissza a leggyakrabban.

A toplista kapcsán fontos kiemelni, hogy az első két szereplő helyet cserélt, vagyis a Facebook átvette a vezetést a Microsofttól a netes csalók berkein belül.

A Vade szerint az adathalász támadások leggyakrabban közösségi oldalakon közzétett bejegyzésekben elhelyezett hivatkozások révén következnek be, amelyek vagy fertőzött fájlokra, vagy kártékony weboldalakra mutatnak. Az elkövetők első körben a saját közönségük berkein belül terjesztik ezeket a linkeket, remélve azt, hogy a felhasználók megbíznak a gyakorta kamu profiljaikban. Ugyanakkor az is elterjedt módszer, hogy az elkövetők jól ismert személyek profiljainak meghackelését követően visszaélnek az áldozataik hírnevével.

A biztonsági kutatók egy érdekes kimutatást is készítettek, amely alapján elmondható, hogy a támadások 78 százaléka hétköznapokon következik be, míg a hétvégéken némileg csökken az intenzitás. Természetesen a fentiek nem jelentik azt, hogy csak ezeken a napokon kell résen lenni. A csalók ugyanis nem pihennek, folyamatosan ontják a kéretlen leveleiket, tartalmaikat.

Forrás: https://biztonsagportal.hu/nem-kegyelmeznek-a-kozossegi-oldalakon-a-csalok.html