Egyre népszerűbb az arcképes azonosítás

Egyre többen regisztrálnak a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által fejlesztett, a közigazgatásban tavaly bevezetett, személyes megjelenés nélkül is igénybe vehető arcképes azonosítás szolgáltatásra. A videó technológiára épülő szolgáltatás nagy segítséget jelent a mozgásukban korlátozott vagy külföldön lévő magyar állampolgárok számára.

Az arcképes azonosítás teljeskörű ügyintézést tesz lehetővé számítógépről, tabletről vagy okostelefonról, ügyintézői közreműködés és személyes regisztráció nélkül. A magyarorszag.hu központi e-ügyintézési portálon elérhető azonosítási lehetőség segítségével a hét minden napján, 24 órában igénybe vehetők az azonosításhoz kötött e-közigazgatási szolgáltatások.

A regisztráció videóhíváson keresztül történik, így a szolgáltatás használatához egy webböngészőre, egy kamerára és egy mikrofonra van szükség.

A bejelentkezés során a biztonságos arckép-azonosító szoftverek az érvényes, személyazonosság igazolására alkalmas okmányról készült képet összevetik a közigazgatási nyilvántartásban szereplő adatokkal és az ügyfél videó kommunikáció során rögzített arcképével, majd arcképegyezés esetén véglegesítik a regisztrációt.

A videó technológiára épülő, biztonságos azonosítási mód teljesen egyenértékű a Központi Azonosítási Ügynök felületén található ügyfélkapus, telefonos, elektronikus személyi igazolvánnyal történő, valamint Ügyfélkapu+ azonosítási szolgáltatásokkal.

A videóhívások 2021. február-augusztusi időszakhoz képest 110 százalékkal növekedtek, a 2021. februári indulás óta összesen mintegy 100 ezer videóhívást kezeltek a NISZ által működtetett 1818 Közigazgatási Ügyfélvonal munkatársai.

Forrás: https://itbusiness.hu/technology/egyre-nepszerubb-az-arckepe s-azonositas/