Lassult a SpaceX internet szolgáltatása

Miközben Elon Musk arról beszélt, hogy a SpaceX Starlink műholdas internete már minden kontinensen elérhető, a jelentések szerint a szolgáltatás sebessége egyre csak lassul.

Egy kutatás szerint a SpaceX műholdas Starlink internet szolgáltatásának sebessége még mindig gyorsabb, mint egyes országok szélessávú megoldása, ugyanakkor elmondható, hogy az elmúlt évben csökkentek az átlagsebességek.

A kutatást végző cég az indulása óta figyeli a Starlinket, és arra jutott, hogy az elmúlt év alatt akár 54 százalékkal is csökkenhettek a letöltési sebességek.

Talán nem nehéz kitalálni, de ez annak köszönhető, hogy egyre többen iratkoznak fel a szolgáltatásra, amely ráadásul már mozgó lakókocsik, teherautók, hajók, repülők számára is elérhető. Mi több: Elon Musk nemrég közölte, hogy a Starlink már minden egyes kontinensen elérhető.

Az új műholdak folyamatos fellövése ellenére minden jel szerint megterhelte az átlagsebességet ez a nagy lefedettség és terjeszkedés, továbbá a második negyedéves adatok éves összehasonlítása alapján a feltöltési sebesség mediánja is csökkent. A válaszidő nagyjából stagnál, de még mindig rosszabb, mint bármely földi szélessávú szolgáltatásnál.

A helyzet romlása ellenére Észak-Amerikában például még mindig bőven vállalható a Starlink 60 Mbps-os medián sebessége, főleg a félreeső területeken vagy út közben.

A leggyorsabbnak Puerto Ricóban bizonyult a Starlink. Az USA-ban hozzák a globális mediánsebességet, ott ráadásul a műholdas internetszolgáltatók közül a legkedvezőbb, 48 millisecundumos a Starlink válaszideje. Mexikóban pedig gyorsabb a Starlink, mint bármelyik szélessávú csomag. Így a lassulás sokak számára bosszantó, de mégis egyre elterjedtebb szolgáltatássá válik a Starlink.

Forrás: https://itcafe.hu/hir/elon_musk_spacex_starlink_internet_lassul .html