Gyerekzár a biztonság érdekében

A Microsoft elsősorban az 5–12 éves gyerekeket szeretné megvédeni attól, hogy nem nekik való tartalommal találkozzanak.

A Microsoft a jövőben szeretné nagyobb biztonságban tudni az internetező gyerekeket, ezért egy új funkciót készített az Edge böngészőhöz. A böngészőben található “gyerek mód” bekapcsolásával a szülők meghatározhatják, hogy milyen weboldalakat látogathatnak, illetve nem látogathatnak a gyermekeik.

Egy magazin beszámolója szerint az újdonságot az 5–12 éves gyerekek védelmében készítette a Microsoft, és már meg is kezdték a funkció tesztelését.

Ez egyelőre csak az Edge programban résztvevők számára elérhető, de ha ott jók lesznek a visszajelzések, valószínűleg mindenki számára elérhetővé teszik majd.

A megoldásnak köszönhetően a szülőnek nem kell egy külön felhasználói fiókot létrehoznia a gyerek számára, egyszerűen csak be kell kapcsolni a gyerekzárat.

Ahhoz, hogy ebből kilépjen valaki, egy jelszót kell megadni, így a szülő is biztos lehet abban, hogy a gyerek nem fogja megkerülni a szolgáltatást.

A funkció segítségével megadhatnak majd egy listát, ami a számukra elérhető weboldalakat sorolja fel. Ha esetleg olyan oldalon böngészne a gyerek, amit az Edge böngésző alapvetően tilt, de a szülők engedélyeznék, beállíthatják, hogy az is elérhető legyen a számukra.

Az új funkcióba a Microsoft egy olyan megoldást is beletett, amely megakadályozza, hogy a különböző algoritmusok és sütik nyomon kövessék a gyerekek internetes tevékenységét, és adatokat gyűjtsenek róluk.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20210217_microsoft_edge_bongesz o_gyerekek_vedelme