Új csalástípus terjed a neten

Az új csalás során a bűnözők hamis levelekkel veszik rá a vállalkozások alkalmazottait jelentős összegek átutalására.

Bár ma még a zsarolóvírus a vállalkozásokat leginkább fenyegető támadás típus, terjedőben van egy újfajta kiberbűnözési módszer, amely nagyon sok pénzébe kerül a cégeknek.

A neve eltereléses csalás és lényege, hogy a bűnözők a kiszemelt áldozatot arra veszik rá, hogy nagyobb összeget utaljon át a céges bankszámláról egy olyan számlára, amely mögött a hackerek állnak.

A támadás általában egy olyan üzenetekkel indul, amelyek látszólag a célpont ismerősétől például a kollégájától, főnökétől, vagy üzleti partnerétől jön. A bűnözők néhány levéllel hatalmas összegeket keresnek, és mire az áldozat rájön, hogy csúnyán átverték, a cég már bottal ütheti a pénz nyomát.

Az FBI szerint az összes kiberbűnözési forma közül ez a típus okozza a legnagyobb kárt: 2019-ben közel 2 milliárd dollárt kerestek vele a bűnözők. Ugyanezen idő alatt a zsarolóvírusok okozta kár csak 9 millió dollár volt.

Az eltereléses csalások mögött jól szervezett bandák állnak: olyanok, mint az oroszországi bázisú Cosmix Lynx, amely korábban vírustámadásokkal foglalkozott, mostanában azonban egyre inkább áttért az adathalászatra és az emailes csalásokra.

Ez a csalás azért lehet olyan hatékony, mert az üzleti online működés gyors reakciót kíván, és a távmunkában dolgozók sokkal nehezebben tudják leellenőrizni, hogy valóban kollégától jött-e az üzenet.

Éppen ezért a cégek számára nagyon fontos, hogy felkészüljenek erre a támadástípusra, és megfelelő protokol kialakításával elejét vegyék a súlyos veszteségeknek.

Forrás: https://computerworld.hu/biztonsag/uj-csalastipus-terjed-jovedel mezobb-a-zsarolovirusoknal-is-290672.html