India elsőként digitális böjtöt hirdetett

A Sangli körzetben található Vadgaon faluban minden este 7 órakor megszólal a falu szirénája, amely minden lakosnak jelzi, hogy kapcsolják ki a tévékészüléket és a mobiltelefonokat. Az eszközöket akkor lehet visszakapcsolni, amikor a falu tanácsa este fél kilenckor ismét jelez. A falu lakossága körülbelül 3000 fő, ami nagyrészt földművesekből és cukorgyári munkásokból áll, akik nagyon is tudatosak az eszközhasználatban. A tanács elnöke szerint a járvány idején a gyerekek a tévékhez és a mobiltelefonokhoz voltak kötve az online órák miatt, ami végül kütyüfüggőségbe csapott át.

Az oktatási intézmények azóta újra megnyíltak, de a falusiak ennek ellenére még mindig több időt töltenek a kütyüket bámulva, mintsem egymással. Így jött az ötlet, hogy a falu temploma fölé szirénát szereltek, amely jelzi a helyieknek mikor kell kikapcsolniuk a készülékeket.

Egy indiai klinikai pszichológia professzor is megerősítette, hogy ha csak rövid időre is, de sokat számít, az eszközök kikapcsolása. Ugyanis a munkatársaival együtt végzett vizsgálat kimutatta, hogy a problémás internethasználat gyorsan terjedő jelenség a serdülők és fiatal felnőttek körében.

A pszichológiai stresszre hajlamos vagy stresszt átélő serdülők valószínűleg azért használják az internetet annak számos formájában, hogy átmenetileg elmeneküljenek a kellemetlen érzelmi állapotok elől. Ez ahhoz vezet, hogy kihagyják, csökkentik a személyes interakciókat, a társas összejöveteleket, a családi, illetve a tanórán kívüli eseményeket, emiatt pedig fokozatosan elszigetelődnek.

Ezért is tartják nagyon fontosnak a faluban, hogy tudatosan digitális böjtöt tartsanak, hogy kütyüzés helyett minőségi tevékenységekkel töltsék el azt az időt, így csökkentve az online tértől való függőséget.

Forrás: https://itbusiness.hu/technology/human_n/india-elsokent-megl epte-azt-amire-a-vilag-minden-pontjan-nagy-szukseg-lenne/